23948sdkhjf

Fordonsindustrin välkomnar ökat forskningsanslag

Näringsminister Maud Olofsson har meddelat att regeringen har avsatt 530 miljoner kronor till särskilda satsningar på miljöteknik de närmaste åren varav hälften ska gå till forskning inom fordonsområdet. Offentliggörandet möttes med stora applåder i samband med en konferens i Trollhättan i slutet av augusti.
-Fordonsindustrin och dess underleverantörer är enormt viktig för Sveriges tillväxt, sysselsättning och exportintäkter, sa näringsminister Maud Olofsson i ett välfyllt Folkets Hus.
Näringsministern meddelade att regeringen ska satsa totalt 15 miljarder kronor på forskning och innovation från och med nu fram till 2012. 1,5 miljarder kronor av dessa ska satsas på miljöteknik. 530 miljoner kronor har avsatts till särskilda satsningar på miljöteknik de närmaste åren varav hälften (245 miljoner kronor) ska gå till fordonsområdet.
-Vi gör det för att vi tror att ni (läs Sveriges fordonsindustri med tillhörande leverantörer) kan vara med i den här utvecklingen och spela en viktig roll. Vi ser även att de stora globala företag som äger Volvo och Saab i första hand efterfrågar ett partnerskap på området.
-Om vi gör rätt saker nu och ser de globala behoven och den globala efterfrågan och investerar oss in i det så har vi möjlighet att fortsätta vara framstående.
Genom de nya forskningsanslagen kommer fordonsindustrin att kunna jobba på samma sätt som tidigare. Olofsson anser också att anslagen innebär utökade möjligheter att kraftfullt satsa på innovationsforskning samt forskning inom miljö och säkerhet inom fordonsindustrin. Med forskningssatsningen finns även en förhoppning att kunna attrahera Ford och GM till att samfinansiera den forskningssatsning som vi har här.
-Om vi ligger högt här och är duktiga på att leverera snabbt ökar förutsättningarna för oss att behålla forskning, innovation och produktion i Sverige, så att vi även kan säkra jobben framöver, sa Maud Olofsson.

Vi måste sträva mot att skapa ett företagsklimat i världsklass, vi är inte där än, men det är dit vi måste sikta. Vi är ett litet land som är konkurrensutsatt och måste ha ett företagsklimat som är i världsklass, deklarerade Maud Olofsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063