23948sdkhjf

Plast kan ersätta platina i bränsleceller

Forskare i Australien har kommit en bit på väg i sina försök att utveckla en ledande plast som kan ersätta platina som elektrodmaterial i bränsleceller. Lyckas man så kommer kostnaden för bränsleceller att minska radikalt.
Målet för forskarna vid Monash universitet i Melbourne är att utveckla en hållbar och billig vätebränslecell genom att ersätta de traditionella platinaelektroderna med elektriskt ledande plast. Resultatet av de senaste försöken har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.
Björn Winther-Jensen, en av forskarna i gruppen, skriver att man har använt sig av ett extremt tunt lager av en ledande polymer kallad pedot. Polymeren lagts på remsor av det vattenavstötande materialet Gore-Tex.
Lagret är omkring en hundradel så tjockt som ett mänskligt hårstrå, eller 0,4 miljondels meter, och ska fungera både som elektrod och katalysator. Enligt Winther-Jensen kan materialet ersätta platina i processen när syre reduceras till hydroxid, men inte när väte ska oxideras. En lösning på det problemet ligger ännu flera år in i framtiden.
Men varje del av bränslecellen där platina kan bytas ut mot plast innebär en kostnadsminskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078