23948sdkhjf

Tvätta med plast istället för vatten

Med hjälp av tusentals små plastbitar, lite tvättmedel och en kopp vatten ska kläderna bli rena. Tekniken som lanseras av Xeros har enligt företaget testats vid Leeds universitet och ska kunna rå på de flesta typer av smutsfläckar.
Testresultaten ska ha visat att kläderna blir lika rena som i en vanlig tvättmaskin. Själva tvättprocessen består av att de små plastbitarna släpps in i maskinen tillsammans med en kopp vatten som blandats med tvättmedel. Vattnet löser upp fläckarna och smutsen, som sedan absorberas av plasten, när tvättprogrammet är klart samlas bitarna upp av ett filter i botten av maskinen.
Hela processen använder mindre än två procent av vattnet som en vanlig tvättmaskin förbrukar. Det innebär också att kläderna nästan är helt torra när de lämnar maskinen och det behövs ingen torktumling. Dessutom kan plastbitarna återanvändas upp till 100 gånger, något som enligt Xeros ska motsvara ett halvårs förbrukning.
Xeros tror att de kan ha en maskin på den engelska marknaden under nästa år, men man riktar sig i första hand till tvättföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079