23948sdkhjf

Hushållsrobot med människoliknande hud

En robot som diskar, städar och tvättar och som är omöjlig att skilja från en människa? Utvecklingen har inte riktigt kommit så långt, ännu. Men på Bayer Materialscience håller man på att utveckla en typ av polyuretan som påminner om riktig hud.


Företaget har etablerat en arbetsgrupp med inriktning på utveckling av robotat. I samarbete med bland annat Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation pågår ett projekt kring en servicerobot kallad Care-O-bot.
För att täcka de rörliga delarna av maskinen har man utvecklat en polyuretanbaserad skrynkelfri ”hud” som är designad för att likna människohud. Bayer har fått fram materialet genom att blanda två existerande polymerer. Resultatet är ett flexibelt och starkt material som tål rengöringsmedel och andra vardagskemikalier.
Men robothuden ska enligt utvecklarna också vara attraktiv att titta på och framförallt ska den kännas behaglig. I framtiden, spekulerar man från Bayer, kan den kombineras med kolnanorör och bli elektriskt ledande, något som skulle kunna användas för att göra huden känslig för beröring. Ett långsiktigt mål är att skapa polymerer som kan fungera som muskler.

Vår livsstil driver utvecklingen
Enligt International Federations of Robotics kommer antalet robotar som utför hushållstjänster hos privatpersoner att ha ökat från två miljoner 2004 till nio miljoner i slutet av 2008. Utvecklingen förväntas fortsätta, främst av två anledningar, en åldrande befolkning och en förändrad livsstil.
I takt med att singelhushållen blir fler och våra fritidsintressen gör att vi väljer bort hushållsarbete kan robotar möjligen bli en framtida lösning. Frågan är om utvecklingen leder till ett läge där vi får debatter kring det oetiska i att använda sig av hushållsrobotar som är alltför lika oss. Eller om vi nöjer oss med att de är försedda med ett behagligt yttre som bara påminner om känslan av riktigt hud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078