23948sdkhjf

Gemensamt återvinningssystem för PVC på gång

Återvinningsföretaget Swerec och branschorganisationen PVC Forum startar i juni Sveriges första återvinningssystem för PVC-avfall från byggsektorn som både omfattar bygg- och rivningsavfall. Det insamlade avfallet ska återvinnas till nya produkter.
Lena Lundberg på PVC Forum säger i en kommentar att byggbranschen nu kan börja sortera ut PVC från bygg- och rivningsprojekt och skicka detta till Swerec. Enligt Lundberg är mottagningskostnaden lägre än om PVC-avfallet skulle gå till förbränning eller deponering.
Erfarenheten från andra länder är enligt Swerec och PVC Forum att kostnaderna för systemet minskar med tiden då volymerna ökar och tekniken och systemet utvecklas. Målsättningen är att återvinningssystemet på sikt skall bära sig med den ersättning som man får för det återvunna materialet.
Jörgen Sabel, Swerec, menat att återvinningssystemet ligger helt rätt i tiden. Det finns en efterfrågan på marknaden att använda återvunnen PVC men det gäller enligt Sabel att få rätt ekonomi i det hela.
Projektet är en del i PVC-branschens frivilliga miljöarbete, Vinyl 2010. De PVC-produkter som omfattas av återvinningssystemet är: golv, rör, profiler (som el-rör, el-kanaler, lister) och takplattor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063