23948sdkhjf

Ny teknik formsprutar ved till flaskor

Genom att kemiskt ändra cellulosan så att den blir så plastisk att den kan formsprutas hoppas forskare på Chalmers kunna framställa stabila, täta och formbara förpackningar. För att nå målen experimenterar man med en blandning av cellulosa och termoplast.
Projektet, Formulosa, är ett samarbete mellan Chalmers, skogskoncernen Södra och Tetra Pak. Gunnar Westman, forskare på organisk kemi och en av projektledarna, säger till Chalmers nyheter att ambition är att ta fram starkare och mer formbara material av fiberråvara.
Han menar att det är fullt möjligt att formspruta flaskor av kemiskt modifierad cellulosa när det kombineras med kunskap om hur kompositmaterial bearbetas. Utmaningen ligger i att få den modifierade cellulosan stabil i de temperaturintervall som krävs för formsprutning.
För få förpackningarna att klara livsmedelsindustrins krav på täthet tittar forskarna på kompositmaterial av cellulosa och termoplast. Projektet ska också försöka minska antalet skikt som tillsammans ger förpackningarna önskade egenskaper.
Westman säger till Chalmers nyheter att man genom att koppla olika ämnen till cellulosamolekylen försöker ge den nya egenskaper så att ett skikt kan ersätta flera av dem som används i dag. Tre skikt istället för dagens fem eller tio skulle innebära snabbare tillverkningsprocess minskad materialåtgång och lättare förpackningar, något som industrin efterfrågar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062