23948sdkhjf

Allergi och isocyanater i forskningsprojekt

När produkter som innehåller polyuretan upphettas kan det avges isocyanater. Och den som exponeras riskerar att få arbetsskador, främst bronkit eller astma men även hudbesvär. Kostnaderna kan bli höga, och därför satsar försäkringsbolaget Afa på forskning i ämnet.
Magnus Bruze, professor vid Lunds universitet, har beviljats två miljoner kronor från AFA för att forska kring hur man kan minska hudallergier som beror på isocyanater. Bruze och hans kollegor har upptäckt att dagens tester för att påvisa allergi kan missa allergi mot produkter som innehåller isocyanater. Forskarna tror också att det kan finnas hittills okända ämnen i isocyanatprodukter som kan ge upphov till allergier.
Bruze säger i ett pressmeddelande att hälsorisker vid hudexponering har uppmärksammats mycket mindre än luftvägsbesvär. Sannolikt finns många som fått hudskador i arbetet utan att veta att det är kopplat till isocyanater, menar han.
Syftet med forskningen är att förbättra testerna, och att förstå mer om sambanden för att kunna förbättra diagnosen och risken för att få allergi. Genom ökad kunskap finns också möjligheten att välja bort produkter som ger stor risk för allergier och att bidra till produktutveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062