23948sdkhjf

Rekord för tysk plastmaskintillverkning

Förra året lyckades den tyska maskintillverkande industrin som inriktar sig på maskiner för plastberabetning att utnyttja 96 procent av sin kapacitet. Värdetillväxten på de tillverkade maskinerna ökade med 7,5 procent.
Det innebar att det förra året tillverkades plastbearbetningsmaskiner i Tyskland till ett värde av motsvarande rekordhöga nästan 50 miljarder svenska kronor. Tillväxten var jämnt fördelad mellan den inhemska marknaden och exportmarknaden.
USA, Kina och Ryssland var som vanligt de största exportmarknaderna, men med vitt skilda tillväxter. Exporten till den kinesiska marknaden ökade i värde med 20,1 procent till över fyra miljarder, samtidigt som den amerikanska minskade med 14,9 procent till knappt 3,5 miljarder. Ryssland växte med 10,9 procent till nära 2,3 miljarder.
Överraskande stark var tillväxten av exporten till Italien, upp 40,8 procent, som ger landet en fjärde plats på listan.
Sett till maskintyp så gick det bäst för formblåsarna, upp 15,1 procent till nästan 3,5 miljarder. Men formsprutor är fortfarande störst med ett värde på 8,3 miljarder, trots en tillväxt på blygsamma 2,5 procent.
Thorsten Kühmann, vd på branschorganisationen VDMA, sa i samband med att siffrorna offentliggjordes att det innevarande året har börjat i samma positiva anda. Han gör bedömningen att tillväxten kan hamna något över förra årets, en konservativ uppskattning ligger på åtta procent.
Men som så många andra bekymrar sig Kühmann för växelkurser och ökande priser på energi och råmaterial.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062