23948sdkhjf

Lättfångad plastboll i EM-slutspelet

I helgen drar fotbolls-EM igång, Schweiz möter Tjeckien i premiärmatchen på lördag och det svenska landslaget spelar sin första match på tisdag när man möter de regerande mästarna Grekland. Men den gamla läderkulan är sedan länge utbytt mot moderna polyuretanbollar.
Fotbollarna är nämligen täckta av flera lager med PUR-baserade textilier, en produkt som firar 50 år. De bollar som används i årets EM är utvecklade i ett samarbete mellan Bayer MaterialScience och Adidas. Företaget har arbetat tillsammans med utveckling av fotbollar sedan VM i Mexico 1986.
Thomas Michaelis, utvecklingsansvarig vid Bayer MaterialScience, säger i ett pressmeddelande att det speciella med de ny fotbollarna, med produktnamnet Europass, är att man har arbetat särskilt med det yttersta lagret.
Små, små knölar gör att ytan kan liknas vid den ”gåshud” man får när man fryser, menar Michaelis. Dessa knölar ska ge bollen med kraft och skruv. En större kontaktyta ska också ge spelarna möjlighet till ett säkrare spel även om det regnar.
Även målvakterna ska kunna uppskatta den nya modellen enligt Bayer. Och i marknadsföringen har man tagit hjälp av Bayer 04 Leverkusens målvakt René Adler. Han menar att den skrovliga ytan gör bollen lättare att fånga.
Oavsett om det är målvakten eller utespelarna som tjänar mest på den nya ytan, så hoppas Adler att den största behållningen ska finnas hos fansen, som förhoppningsvis får se en skickligare och mer underhållande fotboll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063