23948sdkhjf

Danmark bäst på plaståtervinning

Danmark är bäst i Europa på att återvinna plast. Det visar en ny undersökning från branschorganisationen Plastics Europe. Danskarna material- eller energiåtervinner numera 96 procent av all använd plast.
Konkurrensen om platsen som Europaetta på plaståtervinning är dock knivskarp. Tyskland är Danmark hack i häl med en återvinningsgrad på 95 procent medan Sverige är trea med 92 procents återvinning.
I andra änden av återvinningstoppen finns länder som Finland och England, som bara återvinner omkring 25 procent av all använd plast. Resten hamnar på soptippen.
Att Danmark ligger i topp uppges beror på ett väl utbyggt avfallshanteringssystem där plast i första hand går till förbränning och produktion av energi. Dessutom har Danmark ett av Europas effektivaste system för att ta hand om plast från byggavfall, industri och detaljhandel.
En annan orsak till de höga återvinningstalen är det danska pantbaserade returflasksystemet där plastflaskor återfylls upp till 30 gånger innan de går till materialåtervinning och bland annat används för tillverkning av fleece-fiber.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063