23948sdkhjf

Resurssnåla lättviktsrobotar

En ny metod för att noggrant modellera industrirobotar har utvecklats av ABB Robotics tillsamman med Linköpings universitet. Resultatet är mer miljöanpassade industrirobotar som dessutom kan byggas billigare.
Trenden idag är allt lättare robotar, som trots sin vekare struktur kan hantera lika tunga laster som tidigare. Detta ställer nya krav på robotens styrsystem, vars matematiska modeller måste anpassas till de nya förutsättningarna. Allt mer komplexa modeller tas därför fram med hjälp av ett verktyg där mätningar från robotens rörelser används för att bestämma okända parametrar.
Systemidentifieringen kan vara en utmaning, eftersom robotens beteende varierar beroende på armens position. En metod är att först identifiera ett antal delmodeller, som var och en beskriver beteendet kring en viss arbetspunkt. Utifrån dessa skapas allmängiltiga modeller för alla tänkbara positioner. De identifierade robotmodellerna ger en hitintills oöverträffad beskrivning av robotars dynamiska beteende.
ABBs nya lättviktsrobot väger bara två tredjedelar av konventionella robotar, men lyfter ändå lika stor last. Lättare arm innebär att även dimensionerna på motorer, växlar och kraftelektronik kan minskas. Resultatet är en resurssnål och energieffektiv robot, som dessutom minskar olycksrisken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141