23948sdkhjf

EPS-fasader kan kosta miljarder

Byggbolag, fastighetsägare och möjligen också försäkringsbolag riskerar kostnader i mångmiljardklassen för att åtgärda felkonstruerade fasader. Det gäller metoden med fasader av putsad expanderad polystyren, EPS, som i många fall visat sig leda till fuktskador.
Det är E24.se som skriver att ca 22 500 villor, 15 000 lägenheter i radhus och ett stort antal flerfamiljshus är i riskzonen att drabbas av fuktskador på grund av byggmetoden. Problemet med metoden är att EPS-fasaderna saknar luftspalt mellan grundstommen och själva fasadplattorna, vilket innebär att fukt som kommer in ej kan ventileras ut.
På senare år har undersökningar av relativt nya hus byggda med metoden visat stora skador och det hela kan betecknas som en tickande bomb. En uppskattning gällande kostnaderna för fasadbyte på de drygt 22 000 villorna i riskzonen landar på drygt 11 miljarder kronor.
Byggmetoden har varit branschstandard i femton års tid och använts av i stort sett samtliga byggbolag på marknaden. Detta trots att tekniken inte angetts som lämplig i referensverket AMA, utgivet av Svensk Byggtjänst och innehållande uteslutande beprövade metoder.

Källa: Maintenancenet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078