23948sdkhjf

Venedig ska räddas med WPC

Med hjälp av en träfiberkomposit, Wood Polymer Composites, WPC, ska österrikiska Technoplast göra Venedig hållbarare. Som ett första steg byter man ut hållplatserna för Vaporetto, stadsfärjan, i staden.
Materialet, som länge har använts i USA, är relativt nytt i Europa. En förklaring är enligt tillverkaren att européerna är mer konservativa när det gäller trämaterial. Men fördelarna med trä-plasten gör att den inställningen håller på att förändras.
Tillsammans med Venetian Bizeta Group håller Technoplast på att introducera materialet i den flytande staden. Förutom plattformar för hållplatser så tillverkar man pålar. De vanliga träpålarna måste nämligen bytas ungefär vart femte år på grund av skador från vattenlevande djur. Men en påle av WPC behöver enligt Technoplast inte bytas ut på minst 20 år.

Fabrizio Bettiol från Venetian Bizeta Group (till vänster) och Rudolf Wessely från Technoplast på plats i Venedig för att följa arbetet med att byta ut vanligt trä mot trä-plastkompositen. Foto: Technoplast
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125