23948sdkhjf

Koldioxidneutralt rekordförsök förlitar sig på kompositmaterial

Earthrace, en 24 meter lång båt, ska i slutet av april påbörja ett världsrekordförsök i att snabbast ta sig jorden runt. För att slå rekordet, som är på strax under 75 dagar, har man tagit hjälp av kompositindustrin. Dessutom kör man enbart på biodiesel.
Det är kompositföretagen DIAB, Sigmatex och Formax som har hjälpt till vid konstruktionen av den lätta och snabba farkosten. Projektet drivs på ideell basis och ska vara helt koldioxidneutralt. Målet är att visa hur ett miljövänligt alternativ inte behöver vara sämre än ett som drivs av fossila bränslen.
Egentligen skulle rekordförsöket ha påbörjats i slutet av mars, men EU-regler gjorde att utplaceringen av den portugisisk tillverkade biodieseln inte hann föras ut till de olika tankstationer som Earthrace behöver besöka under sin resa.
Man siktar in sig på att komma under 65 dagar, en ordentlig putsning av det gamla rekordet för den typ av båtar som Earthrace tillhör. Det slogs 1998 av engelska Cable & Wireless Adventurer och ligger på 74 dagar, 23 timmar och 53 minuter.

Earthraces färd runt jorden kan följas på hemsidan: www.earthrace.net
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079