23948sdkhjf

Forskare får fram superhala ytor

Svenska kemiforskare vid KTH, Stockholms universitet och Ytkemiska institutet har sänkt friktionen och lyckats få fram superhala ytor, så hala att de knappt är mätbart, genom att välja material utifrån de så kallade van der Waals-krafterna.
I den vetenskapliga tidskriften Langmuir redovisas resultatet av ett samarbete mellan forskarna Mark Rutland, KTH, Lennart Bergström, Stockholms universitet, och Adam Feiler, Ytkemiska Institutet. De tre forskarna har för första gången kunnat demonstrera att friktionen mellan två ytor som är utsatta för en repulsiv van der Waals-kraft är mycket nära noll.
Van der Waals-krafterna är vanligtvis attraktiva, ytorna dras mot varandra. Men i ett fåtal system, när två ytor är nära kontakt med en vätska emellan, kan attraktionen vändas till en repulsion vilken ökar i styrka ju närmare ytorna kommer varandra. Ytorna är då mer attraherade till vätskan än varandra, och vill inte komma i kontakt.
Lennart Bergström, professor vid Stockholms universitet säger i ett pressmeddelande att det unika med de repulsiva van der Waals-krafterna är att de förhindrar kontakt mellan ytor, även när de pressas samman.
Ett av resultaten visar att friktionen mellan en guldpartikel och en teflonyta i den bensinliknande vätskan cyklohexan faktiskt är så låg att den inte är mätbar ens med ett atomkraftsmikroskop, ett instrument som rutinmässigt används för att mäta krafterna mellan molekyler.
Låg friktion är viktig för att till exempel turbinen i vindkraftverk, mikromotorer och höftledsimplantat ska fungera väl. Enligt forskarna finns det ett antal materialkombinationer som kan ge superhala, lågfriktionsytor, till exempel kullager av metall i en teflonring eller att bygga friktionsutsatta motorkomponenter av vissa kombinationer av keramiska material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063