23948sdkhjf

Svenska förpackningsforskare i samarbete med BASF

Kemijätten BASF har inlett ett samarbete med det svenska forskningsföretaget STFI-Packforsk. Målet är att hitta biobaserade råvaror som bland annat kan ersätta olja i tillverkning av plaster, kolfibermaterial och kemikalier.
LÄS MER
» STFI-Packforsk och BASF i samarbete (Nordisk Papperstidning)Samarbetet handlar i första hand om lignin, bland de produkter man är intresserad av finns fenoler och bensen. Med hjälp av en process framtagen av STFI-Packforsk och Chalmers kan man avskilja lignin från massabruken för produktion av energi och kemikalier.
Mario Knoke, forskare vid BASF, säger i en intervju med Nordisk Papperstidning att man räknar med att STFI-Packforsk ska kunna ge en objektiv bild av var man kan hitta procesströmmar som har potential att bli ny råvara.
I dagsläget köper BASF petroleumprodukter som råvaror och producerar en mängd olika kemikalier, men där det är teknologiskt möjligt och samtidigt attraktivt ur ekologiskt och ekonomiskt perspektiv, använder man förnyelsebara råvaror och produkter, menar Knoke.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065