23948sdkhjf

Wacker presenterar rekordresultat – och storsatsar

Silikon- och kemiföretaget Wacker Chemie satsar hårt på att bli ännu starkare på världsmarknaden. Med ett rekordresultat i ryggen ska det tyska bolaget nu investera en miljard euro, motsvarande nästan 9,5 miljarder svenska kronor, i bland annat solenergi och på att bygga ut silikonverksamheten.
Det var en mycket nöjd Peter-Alexander Wacker, koncernchef för Wacker Chemie AG, som kunde presentera såväl rekordomsättning som rekordresultat för 2007 vid en presskonferens på tisdagen. För första gången redovisar Wacker en vinst (EBITDA) på över en miljard euro, närmare bestämt 1,002 miljarder, nästan 9,5 miljarder svenska kronor, samtidigt som omsättningen ökat med 13 procent till 35,8 miljarder kronor.
– Wacker har aldrig varit i så god form som nu under sin 93-åriga historia, konstaterade dr Peter-Alexander Wacker, som samtidigt passade på att meddela att han lämnar rollen som koncernchef för att ta över som styrelseordförande. Till efterträdare har Rudolf Staudigl utsetts.
Wacker-koncernen bygger huvudsakligen sin verksamhet på förädling av kisel till halvledare, polymerer, silikonprodukter och andra kemiprodukter. Bolaget har dels gynnats av den snabba utvecklingen inom elektronikindustrin men har också lyckats utveckla sina övriga verksamhet i nästan samma takt.

Svagt för silikoner
Förra året svarade silikonprodukterna för 35 procent av Wackers omsättning och är därmed bolagets näst största verksamhet efter kiselprodukter till halvledarindustrin. Silikonerna har dock utvecklats svagare.
Omsättningen ökade visserligen med sex procent till 12,9 miljard kronor men samtidigt backade vinsten från 2,2 miljarder kronor 2006 till 2,15 miljarder förra året.
Orsaken till det försämrade resultatet för silikonerna är huvudsakligen dyrare råvaror och stigande energikostnader, konstaterade Peter-Alexander Wacker på tisdagens presskonferens. Dessutom har Wacker haft problem med driftstopp hos OMV, som levererar eten, och därför tvingats köpa eten utifrån till högre priser.
Peter-Alexander Wacker är samtidigt mycket optimistisk för framtiden för silikonverksamheten. Efterfrågan är nämligen ”enorm” och stigande. Därför har Wacker utökat produktionen vid sin anläggning i Nünchritz i östra Tyskland.
I Zhangjiagang i Kina är man i färd med att bygga ut produktionen av bland annat silikonelastomerer. Samtidigt håller ett joint venture med Dow Corning på att färdigställas i Zhangjiagang, vilket innebär att världens största tillverkning av silikonprodukter tas i drift.

Solenergi – en ljus framtid
Ett annat område där Wacker ser en mycket ljus framtid är inom solenergi. Här har bolaget en rad produkter som är intressanta, framför allt producerar Wacker material för själva solfångarcellerna. Dessutom har Wacker gått in i ett samarbete med Schott för att tillverka solceller. Tillsammans ska bolagen investera 3,5 miljarder kronor i sådan produktion.
Bland annat detta göra att Peter-Alexander Wacker är mycket optimistisk även inför 2008. Detta trots att råvaror och energi kommer att bli ännu dyrare och att den starka euron påverkar försäljningen negativt.
– Vi tror ändå att vi kommer att öka omsättningen med en bit över 10 procent och att även vinsten kommer att stiga under 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078