23948sdkhjf

Vestas tvingas testa bultar

Vindkraftverkstillverkaren Vestas har varit i blåsväder under den senaste tiden. Flera av företagets kraftverk har havererat. Men nu ska man göra en storsatsning på service av ett hundratal snurror och efterdra bultarna som håller rotorbladen.
LÄS ÄVEN
» Kunderna kritiska mot VestasHaveriet som inträffade hos ett av vindkraftverken på södra Gotland ska enligt Vestas berott på att bultarna mellan navet och bladlagret gått sönder på grund av utmattning. Bultarna ska ha varit felaktigt dragna och de bultar som satt kvar fick ta för stora laster enligt Tord Östlund, försäljningschef på Vestas i Sverige som pratat med Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda.
Som en säkerhetsåtgärd kommer Vestas därför att gå igenom alla vindkraftverk i Sverige som uppförts på samma sätt. Problemen har enligt Ny Teknik gjort att Vestas att reserverat motsvarande nästan 2,3 miljarder svenska kronor i garantier, mer än halva rörelsersultatet och motsvarande 5 procent av omsättning.
Samtidigt har det presenterats statistik över vindraftshaverier i Danmark med nedfallande delar sedan år 2000. Totalt har det skett 27 incidenter varav två totalhaverier, 2005 och 2008, och en brand. I tolv fall har hela vingar fallit ned och i tolv fall har delar av vingar fallit.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062