23948sdkhjf

Svensknorskt samarbete kring ny konstis

Scan-ice är ett nyutvecklat koncept för konstis. Glidfriktionen sägs vara hårfin jämfört med konventionell is. Bakom produkten står Scansis AS och Polykemi AB. Systemet lanserades i Sverige i oktober i fjol.
Plastis – eller konstis som branschfolk föredrar att kalla produkten har på allvar tagit upp kampen med is på sydligare breddgrader.
Den svensknorska samarbetsprodukten Scan-ice är framförallt tänkt att användas för näridrottsanläggningar för att bredda utövandet av skridskosporter. Den är även tänkt för platser där temperaturerna vintertid inte tillåter upprätthållandet av riktig is.
Polykemi har utvecklat den glatta och tåliga HDPE-materialet. Scansis står bakom ytbehandlingen. Obehandlad har konstisen en glideffekt motsvarande cirka 70 procent av en normal is, Behandlad med polish uppnås 90 procent av de glidegenskaper man känner på normal is.
Polykemi och Scansis hävdar att möjligheterna att spara energi är stora för ishallar, särskilt under lågsäsong. Produkten har ett patenterat sammanfogningssystem. Likt ett enormt pussel monteras de formsprutade bitarna samman med hjälp av gummihammare.

Färdigmonterad konstisbana redo att tas i bruk för åksugna Nyköpingsbor. Foto: Scansis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063