23948sdkhjf

Ökad energieffektivitet genom reglering av föroreningar

Höga energikostnader och en ambition att skydda miljön ligger bakom en ny teknik utvecklad av Caverion GmbH en affärsenhet inom tyska Krantz Clean Air Solutions. Företaget har byggt en fabrik åt Lamilux i Rehau som renar luften samtidigt som den minskat företagets energianvändning.
Lamilux tillverkar väggar för mobila bostäder. Maskinerna som används för tillverkningen värms upp med hjälp av varmvatten. Maskinerna i fråga ger ifrån sig styren i samband med tillverkningen. Det är här, den nya tekniken kommer in.
Luft tas från produktionsmaskinen, extraherar styrenet och för det vidare till ett luftreningssystem - en regenererande värmeoxidator (RTO). I värmeoxidatorn förenas styrenet med syre. Värmemängden som genereras blir så hög att inget ytterligare energitillskott krävs. Processen kan således förse produktionsmaskinen med hela dess totala uppvärmning.
Tekniken ombesörjer således luftrengöringen samtidigt som den står för värmeåtervinningen, vilket både sparar pengar och reducerar fabrikens utsläpp av kolväten.
Upptäckten är ny inom industrin för fiberförstärkta plaster (FRP). Resultaten vid Lamilux fabrik har varit så framgångsrika att tekniken ska överföras till andra maskiner i företaget. Porsche kommer även att införa tekniken efter nyligen utförda luftmätningar.

Genom ny teknik utvecklad av Caverion GmbH överförs den styreninnehållande luften från maskinerna till ett luftreningssystem där styrenet extraheras. Den värme som alstras användas för uppvärmning av lokalen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066