23948sdkhjf

Gummi reparerar sig själv

En bit gummimaterial som klyvs i två delar med ett rakblad kan reparera sig självt bara genom att man håller de två ändarna mot varandra. Bakom materialet står Ludwik Leibler, vid Ecole Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles i Paris.
Gummit är uppbyggt av vegetabiliska oljor och urinämnen och är mer än bara kuriosa. Leibler har redan tecknat ett avtal med det franska kemiföretaget Arkema kring utveckling och kommersialisering av materialet skriver Nature.
När vanligt gummi är uppbyggt av stora molekyler som kan tänjas och som hålls samman med kovalenta bindningar så består Leiblers gummi av små molekyler. Dessa hålls istället samman av vätebindningar.
Om man skär i materialet så läks skadan ihop bara genom att man håller de två delarna mot varandra. Det behöver inte hettas upp eller pressas ihop, reaktionen sker i vanlig rumstemperatur. Efter bara en kvarts reparation kan materialet tänjas till dubbla längden utan att gå sönder.
Gummit kan lagas upp till 18 timmar efter att skadan uppstått och de två delarna behöver inte vara i exakt samma läge som förut.
Bland tänkbara användningsområden nämner Ludwik Leibler leksaker för barn. Barn tycker om att göra sönder saker, om vi kunde laga dem igen så vore det bra, menar han.

Se en film (på engelska) där materialets egenskaper visas: www.nature.com/nature/videoarchive/selfhealingrubber
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062