Nanolera i bioplast
Genom att blanda nanopartiklar av lera i biologisk nedbrytbar PHB-plast går det enligt forskare på amerikanska Cornell att påskynda nedbrytningsprocessen och göra plasten mer "hållbar".
Forskargruppen som leds av Emmanuel Giannelis har utvecklat en ny nanohybrid plast genom att blanda i nanopartiklar av silikatbaserad lera i PHB-plasten, som kan modifieras så att den bryts ned snabbare än vanlig plast.
I artikeln ”New Biodegradable Polyhydroxybutyrate/Layered Silicate Nanocomposites” som i novembernumret av amerikanska kemisällskapets tidskrift Biomacromolecules, skriver forskarna att nanohybridplasten i princip bryts ned fullständigt på sju veckor, jämfört med vanlig PHB knappt påverkas alls under samma period. De skriver även att plastens bionedbrytbarhet går att modifiera genom att variera mängden inblandad nanolera.
Hydrofob polymer
PHB, som tillverkas av bakterier, är ett sällsynt exempel på en hydrofob polymer som är helt biokompatibel och biologiskt nedbrytbar, och en av få material som kan tävla mot oljebaserade plaster.
Men trots att den funnits på marknaden sedan 80-talet har PHB inte fått någon vidare spridning, främst på grund av att PHB-plasten har dåliga mekaniska egenskaper, som hållfasthet, värmestabilitet och motstånd mot gaser, eld och lösningsmedel.
Enligt forskarna har deras lernanokomposit bättre barriäregenskaper och är betydligt mer hållfast än vanlig PHB, och kan ge PHB en ärlig chans som ersättare av oljebaserade plaster.
Källa: Hilda Hultén/chemicalnet.se