23948sdkhjf

Tennis blir plastis på Båstads centercourt

Turistorten Båstad i Skåne har fått en ny attraktion. I helgen invigdes en ny isbana på tennisarenans centercourt. Isbanan som är av plast består av små HDPE-plattor som monterats samman till en 40 meter lång och 17 meter bred skridskobana.
Idén till den nya attraktionen kläcktes när arenan byggdes om i somras. Banan som är det första plastbanan i nordvästra Skåne ska vara öppen för allmänheten från höst till vår och monteras ner när sommarens evenemang drar igång.
Bakom satsningen står fastighetsägaren Båstad Tennis Hotell AB. Investeringen uppgår till knappt två miljoner kronor.
Den specialbehandlade polyetenplasten, som levererats av Rantzows i Hjärnarp, är tillverkad i Spanien.
-Att använda plast som konstis är inte nytt. Det har man gjort i femton år, men kvaliteten har vidareutvecklats, säger Pierre Jonsson inköpschef hos Rantzows.
HDPE-plattorna monteras samman likt ett klickgolv. De är två centimeter tjocka och vändbara. Livslängden är femton år, med en garanti på fem. För att göra plastbanan så islik som möjligt sprayas den med ett glidningsmedel var tionde dag. Hur känns det då att åka på en plastbana?
-Riktigt bra, möjligen något trögare, säger Pierre Jonsson men inflikar att banan har en konstant glidhastigheten på 95 procent jämfört med nyspolad is som blir trögare med tiden.
Visst kostar det slant att investera i en skridskobana av plast, men å andra sidan är underhållskostnaderna betydligt lägre. Tio gånger lägre hävdar Jonsson. I vart sett ur våra sydsvenska förhållanden.

I regn och rusk med en temperatur på 7ºC sju tar sig en ensam åkare några varv på nya plastbanan vid Båstads centercourt. Bild: Malin Folkesson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063