23948sdkhjf

Genombrott för svenska bioplasten Xylophane

Xylophane har visat att deras produkt, ett förnyelsebart barriärmaterial för förpackningar, kan appliceras i en industriell bestrykningsprocess. Ett viktigt steg för företaget som nu går in i en ny fas med större kundsamarbeten och egen råvaruproduktion.

– Det känns oerhört bra att vi nu visar att det går att applicera barriärmaterialet i kommersiella förpackningar på ett kostnadseffektivt sätt, säger Xylophanes VD Håkan Grubb till packnet.se.
– Det är spännande för mig som ny VD att komma in i bolaget i detta skede. Vi genomför nu större utvecklingsprojekt med kunder både för industriella förpackningar och konsumentförpackningar. Dessutom satsar vi på att bygga upp egen råvaruproduktion.
Materialet från Xylophane är en utmärkt barriär mot fett, syre och aromämnen och är dessutom miljövänligt. Materialet är baserat på restprodukter från svensk sädesproduktion och är därför nedbrytbart i naturen. Processen för att applicera barriären i en förpackningsstruktur av flera skikt är bestrykning från en vattenlösning.

Bestrykning
Det industriella bestrykningstestet gjordes på UMV Coating Systems som tillverkar bestrykningsutrustning till förpackningsindustrin.
– Det är väldigt viktigt att visa att ett nytt barriärmaterial går att applicera med tillgängliga industriella processer, säger Per Emilsson försäljningschef på UMV Coating Systems.
– Det här försöket visar att Xylophanes barriär kan bestrykas på ett effektivt sätt.
Dagens barriärer, aluminiumfolie och oljebaserade plaster, är inte önskvärda ur miljösynpunkt. Stigande olje- och energipriser gör dessutom att priserna på dessa material, som redan idag är höga, kommer att öka ytterligare i framtiden. Därför är intresset för förnyelsebara barriärmaterial stort inom förpackningsindustrin.

Det nya barriärmaterialet av bioplast är på väg ut på marknaden. Foto: Xylophane

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08