23948sdkhjf

Bayer satsar miljard på klimatet

Plast- och kemikoncernen Bayer ska de närmaste tre åren satsa en miljard euro i åtgärder för minskad klimatpåverkan. Bland annat ska hela jättekoncernens verksamhet ses över – från stort till smått – med hjälp av ett egenutvecklat system, kallat Climate Check.
Det är signalerna om den allt snabbare klimatpåverkan som fått Bayers högsta ledning att reagera.
– Vi är väl medvetna om att vi åstadkommer växthusgaser, förklarade Bayers koncernchef Werner Wenning vid en presskonferens i slutet av november i Leverkusen. Därför har vi också sedan länge koncentrerat oss på att minska utsläppen av koldioxid.
Även om Bayer minskat sina koldioxidutsläpp med 36 procent de senaste 16 åren vill bolaget nu gå betydligt längre i sitt miljöarbete. Orsaken är enkel, enligt Wenning.
– Vi vill fortsätta att växa men vi kan inte öka våra utsläpp av växthusgaser.
Det klimatprogram som Bayer nu lanserar beräknas kosta en miljard euro fram till 2010. En stor del av pengarna, närmare 400 miljoner euro, ska användas för att se över den egna verksamheten. Det handlar om en genomgång av allt som bolaget företar sig. Till en början ska omkring 100 produktionsanläggningar, de flesta tillhörande plastverksamheten Bayer MaterialScience, ses över med hjälp av ett egenutvecklat verktyg, kallat Climate Check. I stora drag innebär det att all produktion, råvaror, energi, logistik och investeringsbeslut i första hand granskas utifrån sin miljöpåverkan. Där en förbättring är möjlig ska den genomföras. Enligt Bayers egen uppskattning kommer bara denna översyn att minska koldioxidutsläppen med 5-10 procent.

Transporter
En annan åtgärd är att se över transporter och resande inom koncernen. Bland annat ska flygresande minska genom ökad användning av modern telekommunikationsteknik. Fram till 2012 ska utsläppen från Bayers egna bilar minska med 20 procent. För att nå dit har företaget redan nu inlett diskussioner med ett antal biltillverkare om renare teknik.
Den största delen av den avsatta miljarden ska Bayer använda för att utveckla teknik som motverkar växthuseffekten.
Enligt Werner Wenning har Bayer redan idag teknologi som kan användas för att minska klimatpåverkan. Ett exempel är bolagets plaster polykarbonat och polyuretan. De kan användas för att ersätta mer klimatpåverkande material, med sin lägre vikt bidra till att göra transporter mer miljöeffektiva och, framför allt, med sina isolerande egenskaper bidra till minskad energiförbrukning.
För att visa vad man kan göra med intelligent användning av plast har Bayer beslutat att bygga ett nytt kontor för Bayer MaterialScience utanför New Delhi i Indien med noll utsläpp av koldioxid. Mycket handlar här om god isolering, smart byggnadsteknik och användning av solceller, givetvis baserade på Bayers polykarbonat. 20 procent dyrare än normalt blir det att bygga ett kontorshus med nollutsläpp men det är en merkostnad som Bayer MaterialScience utvecklingschef Ian Paterson räknar med ska vara återbetald senast inom tio år.

Inget för Sverige
För ett land som Sverige är dock inte en byggnad av den här typen aktuell, konstaterar Paterson. Med vårt klimat och läge går det inte att nå nollutsläpp med annat än att man t ex kompletterar med vindkraft.
Ett annat område som Bayer också satsar på är utveckling av agroteknik och växter som kan användas för t ex bioenergi. Ett exempel är en satsning på oljeväxten jatropha, som innehåller hela 30 procent olja, som kan användas för tillverkning av biodiesel. Jatropha-växten är extra intressant eftersom den växer i torra regioner där normalt sett det inte går att odla livsmedel.
För att stimulera till fortsatt klimatforskning och -utveckling har Bayer också inrättat ett pris, som ska uppmuntra till innovationer inom klimatskydd. Priset, som delas ut vartannat år med start 2008, är på 50 000 euro.


Så här kommer det nollutsläppshus som Bayer MaterialScience ska bygga utanför New Delhi att se ut. Fem miljoner euro räknar Bayer med att huset ska kosta att bygga.


– Vi vill fortsätta att växa men vi kan inte öka våra utsläpp av växthusgaser, konstaterar Bayers koncernchef Werner Wenning.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078