Ny teknik gör plastsolcell dubbelt så bra
Verkningsgraden hos solceller av plast har fördubblats med hjälp av en ny metod som tagits fram av forskare vid Linköpings universitet. Metoden bygger på att fotonerna hindras från att lämna solcellen när de väl kommit in.
» Polymerteknik förbättrar solcellerFortfarande har plastsolcellerna lägre verkningsgrad än konventionella celler. Världsrekordet ligger på 6,5 procent och innehas av amerikanen Alan Heeger. Linköpingsforskarna har enligt Ny Teknik arbetat med plastsolceller av lägre verkningsgrad för att visa att metoden fungerar.
De har nu lyckats öka effektiviteten från 2,0 till 3,7 procent. Men Kristofer Tvingstedt, en av forskarna, är övertygad om att även de bättre solcellerna gynnas av metoden.
Den nya tekniken handlar om att använda vecklade celler, det ljus som faller in mot den ena ytan och som inte absorberas och blir elström istället reflekteras till den andra ytan och får en ny möjlighet att bli ström.
Forskarna använder också två olika material i vecken, ett som absorberar rött ljus och ett som absorberar grönt. På så sätt ska solcellen kunna ta hand om en större mängd energi.
Men den verkliga fördelen är enligt forskarna att solcellen kan framställas snabbt och billigt i stor skala. Cellen kan tillverkas i metervara i en rotationspress. De olika plastlagren trycks tillsammans med metallkontakterna ovanpå en tunn plastfilm. Därefter kan cellen veckas.