23948sdkhjf

Eastmans copolyester utmanar polykarbonat

En ny copolyester kan revolutionera produktionen av många hushållsprodukter. Det menar åtminstone Eastman som på K 2007 lanserade den nya copolyestergenerationen Tritan. Den nya materialgruppen är utan tvekan en av de största materialnyheterna på mässan och kan komma att ersätta särskilt polykarbonat i en rad applikationer.
Eastman Chemical Companys nya polymerfamilj Tritan är en copolyester med en rad fördelar jämfört med traditionella copolyestrar. Bland de utmärkande egenskaperna finns hög transparens, reptålighet, enkel bearbetning och, inte minst, hög slagseghet.
– Materialen i Tritan-serien har också hög värmeresistens och är mycket väl ägnade för svårare designuppgifter. Detta är den största materialnyheten på flera år, konstaterade Eastmans representanter, som är övertygade om att materialens många goda egenskaper kommer att ge Tritan rejäla marknadsandelar, särskilt på bekostnad av polykabonat.
Framför allt tror Eastman-folket att Tritan kommer att användas till hushållsgods, apparater av olika slag och till tjockare folieprodukter avsedda för termoformning.
Tritans kemiska sammansättning gör att glasomvandlingstemperaturen är högre än hos traditionella copolyestrar. Det gör att produkter av Tritan har utmärkt värmeresistens. Den nya polymerfamiljen kan dessutom formsprutas utan att det uppstår större spänningar i detaljerna.
– Vi har lyckats kombinera en rad egenskaper som tillsammans med mycket god kemikalieresistens och hydrolytisk stabilitet gör materialet väl ägnat för produkter som ska tåla hundratals vändor i en diskmaskin, förklarade dr Greg O Nelson, ansvarig för Eastmans polymerverksamhet under presskonferensen i Düsseldorf. Han visade en mixerbehållare som ska ha diskats i diskmaskin 500 gånger. Trots det var behållaren skinande blank utan minsta matthet eller repa på ytan.

Lägre energikostnader
Att Tritan är mer spänningsfritt gör också att formgivare får större möjlighet att skapa produkter med extraordinära estetiska och funktionella egenskaper.
En av de viktigare egenskaperna för den nya polyesterfamiljen är de goda bearbetningsegenskaperna. Dels kan cykeltiderna minskas, dels krävs ingen relaxering efter formsprutningen, vilket innebär lägre energikostnader och snabbare produktion.
En annan intressant applikation för Tritan-familjen är, enligt Greg O Nelson, folier för termoformning. Tritan kan formas snabbare och vid lägre temperaturer än polykarbonat, vilket gör att materialet lämpar sig väl för olika termoformade förpackningsapplikationer. En fördel i de sammanhangen är också de goda dekor- och infärgningsmöjligheterna.

– Tritan är den största materialnyheten på flera år, konstaterade Greg O Nelson, som ansvarar för polymerverksamheten.

Så här ser en mixerbehållare som formsprutats av Tritan ut efter 500 maskindiskningar!



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062