23948sdkhjf

Mer färdigt i formen hos Ferromatik

Trenden att integrera så mycket funktionalitet som möjligt i formsprutprocessen ger förvisso allt mer avancerade verktygslösningar som kostar mycket, men en totalkostnadsanalys visar snabbt att besparingarna på verktygssidan överväger. Dessutom uppnås en både snabbare och enklare produktion, utan eftermontering. Till detta ska läggas materialbesparing och förenklad kvalitetskontroll.
I Ferromatik Milacrons monter fanns ett utmärkt exempel på detta koncept. I en K-Tec 450 formsprutmaskin med 4 500 kN låskraft, som försetts med ett etageverktyg från Foboha, kördes funktionella flerkomponentdetaljer. Detaljen som tillverkas på mässan är en infästning till en toalettsits och den ersätter åtta konventionella delar. Hemligheten är hur man kombinerar styv polypropen med flexibel TPE.
Konceptet bygger på att använda ett stort formverktyg och specialteknik för formsprutning. Det kubformade verktyget väger tolv ton, vilket ger ett aktningsvärt rotationsmoment. Verktyget kostar runt tio miljoner kronor, men ersätter igengäld åtta verktyg. Utformningen är 6x6x6x6 kaviteter och vändningsdiameter uppmäts till 1800 millimeter. Maskinens standardutrymme är 1000x1000 millimeter och har en pelarförlängning på 1000 millimeter. En ackumlatordriven hydraulik ger en 90 graders vridning på bara 1,5 sekunder, tack vare den extremt styva konstruktionen hos maskinbasen.

-K-Tec maskinen väcker stor nyfikenhet, men även kapsylmaskinen Cap-Tec som är skräddarsydd enbart för dryckesindustrin, berättar Johan Green hos Ferromatiks svenska återförsäljare Green & Co AB.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079