23948sdkhjf

Quadrant ”formsprutar” PTFE

Formsprutad PTFE! Det går väl inte!? Mer än en besökare hajade nog till när de såg formsprutad PTFE i Quadrants monter. Men nej, det går fortfarande inte att formspruta PTFE men Quadrant har löst problemet genom att låna lite förpackningsteknik.
Eftersom PTFE (Teflon) inte har någon egentlig smältpunkt kan det av naturliga skäl heller inte formsprutas. Det gör att formfriheten är begränsad samtidigt som materialet har egenskaper – t ex låg friktion och god kemikalietålighet – som är eftertraktade i många applikationer.
Här på K visar dock Quadrant hur man kan lösa problemet på ett relativt enkelt och elegant sätt. Quadrants lösning går ut på att lägga in PTFE-bitar i formverktyget och bakspruta på materialet, d v s i grund och botten samma teknik som förpackningstillverkarna använder vid in mould labelling (IML).

Vidhäftning
Här är det dock mer komplicerat eftersom det är svårt att uppnå vidhäftning mot PTFE. Det har Quadrant emellertid löst genom att först etsa PTFE-biten och sedan lägga på ett adhesiv som fungerar som ett smältlim. När plasten sprutas på smälter adhesivet och ger termoplasten bra vidhäftning mot PTFE:n. De plaster som kan användas är t ex ABS, polyamid och polyester (PET och PBT).
Den första kommersiella applikationen är en detalj i en tvättmaskin men på K-mässan har det kommit upp en rad nya applikationer.
– Intresset är väldigt stort, konstaterar Petrus van Damme, som är VD för Quadrants formsprutningsdivision. Tänkbara applikationer har vi förstått är som glidlager i fönster och i bilsoltak. Ett annat område kan vara intressant är i rörliga detaljer i bilsäten. Alla ställen där man vill undvika smörjning verkar vara intressant.

Quadrants teknik går ut på att lägga in PTFE i en termoplastdetalj där så behövs. Det gör att man inte behöver använda mer av det dyra materialet än nödvändigt.

Första applikationen är ett glidlager i en tvättmaskin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062