23948sdkhjf

Bad ger plast styrka

Genom ett avtal med kanadensiska Integran Technologies satsar DuPont nu på en teknik som på allvar kan utmana metallkomponenter. Ett nanotjockt metallskikt ger plastkomponenter metallstyrka.
– Vi har mött ett oerhört intresse för tekniken här på K-mässan, säger Björn Hedlund som är chef för DuPonts konstruktionsplaster.
Tekniken, som döpts till MetaFuse, går i korthet ut på att en detalj formsprutad av någon av DuPonts konstruktionsplaster beläggs med nanometallpartiklar i ett elektrolysbad. Trots att ytskiktets tjocklek är i nanoskala ger beläggningen plastdetaljen mycket hög styvhet och styrka.
– Det här är ett enormt stort steg mot metallersättning, konstaterar Björn Hedlund. I många applikationer kan den här tekniken ersätta t ex formgjuten magnesium och aluminium.
Tänkbara applikationer är strukturkomponenter till bilindustrin. Komponenterna kan ges samma styvhet och styrka som metall men är billigare och framför allt lättare.
Den beläggning som används består av nickel eller en nickel-järn-legering. Förutom förbättrad styvhet och styrka ger beläggningen också förbättrad nötningstålighet.

Förnybar konstruktionsplast
Har i Düsseldorf lanserar DuPont också officiellt sin satsning på konstruktionsplaster baserade på förnyelsebara råvaror. I USA har bolaget, tillsammans med Tate & Lyle, nu en anläggning som kan producera 40 000 årston probandiol (PDO), som bl a är råvara för tillverkning av polyestern PBT.
Bakom den här utvecklingen ligger DuPonts aktiviteter inom lantbrukskemikalier. Det är erfarenheterna därifrån som gjort att man lyckats utveckla ett enzym som, enkelt uttryckt, omvandlar majs till monomerer.
Även om teknologin är att betrakta som ett genombrott när det gäller konstruktionsplaster baserade på förnyelsebar råvara är man inte riktigt nöjda inom DuPont. Den teknik som nu används omvandlar själva majskornet, vilket är negativt ur den synpunkten att man faktiskt gör plast av mat. Istället hoppas man att kunna använda testavfallet från åkrarna för plastframställning och enligt Björn Hedlund är man väldigt nära eftersom man hittat det enzym som krävs för den processen.
DuPonts strategi är att öka andelen plaster som är baserade på förnyelsebara råvaror. Senast 2015 ska minst 20 procent av bolagets plastproduktion komma från råvaror som härstammar från biomaterial.


Så här illustrerar DuPont MetaFuse-tekniken: En nanotjock metallegering läggs på en konstruktionsplast i ett elektrolysbad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062