23948sdkhjf

Arkema satsar på ricinolja

Världens största inköpare av ricinolja. Det är faktiskt franska Arkema. Därför är det kanske inte så konstigt att Arkema lanserar två nya plaster på K, som båda är baserade på just ricinolja.
Som många andra plastråvarutillverkare vill Arkema profilera sig som ett grönt plastföretag. Men det handlar också om att hitta förnyelsebara tekniker i tid. De flesta har rätt klart för sig att oljan kommer att bli allt dyrare för att en dag faktiskt ta slut.
Som stor inköpare av ricinolja är det naturligt för Arkema att basera nya plaster på den råvaran. Här på K lanseras därför två nya ricinoljebaserade plaster, som komplement till den ricinoljebaserade polyamid (PA11) som man sedan tidigare haft i sitt sortiment.
De två plasterna det nu handlar om är dels en termoplastisk elastomer, Pebax Rnew, dels en smältlimsbas, Platamid Rnew. Den förstnämnda är enligt Arkema världens första termoelast som tillverkas förnyelsebar råvara. Det användningsområde som ligger närmast till hands är sportskor och här står sportskotillverkarna i kö, eftersom den ricinoljebaserade elastomeren ger dem den rätta gröna profilen.

Mindre koldioxid
Genom att använda förnyelsebar råvara minskar också totalutsläppet av koldioxid med omkring 40 procent, vilket knappast gör materialet mindre eftertraktat.
Arkema kommer nu att fortsätta satsa på sin ricinoljekemi för att utveckla fler plaster med ricinolja som bas. Redan nu på K visas också en ny transparent polyamid utvecklad för tillverkning av glasögon. Även denna är till 50 procent tillverkad av biologiskt framställda råvaror.
Ett problem för Arkema kan möjligtvis bli att tillgången på ricinolja, till skillnad från vegetabiliska oljor som soja- eller kokosolja, är begränsad vilket därmed gör den ganska dyr.
Ett annat bidrag till den gröna kemin som Arkema också presenterar på K-mässan är processtillsatser för stärkelseplasten polylaktid (PLA). Under samlingsnamnet Biostrength lanserar Arkema processtillsatser som kan göra PLA både mer slagsegt, smältsegt och transparent. Inte minst ökad smältseghet är intressant eftersom det därmed kan gå att för första gången termoforma eller formblåsa PLA med gott resultat.
På gång finns också en Biostrength-variant som ska öka temperaturtåligheten för PLA. Den är dock inte färdig för introduktion än. När Arkema antydde vad man jobbar med ifrågasattes dock denna variant eftersom det samtidigt innebär att PLA kräver mycket högre temperaturer för att brytas ner i kompost.

Det är här, i fröna på ricinväxten, som Arkema har hittat sin gröna kemi.

Sportskotillverkaren Mizuno är först med att testa den ricinoljebaserade termoelasten Pebax Rnew i en av sina modeller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078