Venezuela nästa stormakt på plast?
Ska Venezuela bli nästa stormakt inom plastproduktion? Större än Saudiarabien och länderna i mellanöstern? Om Venezuelas president Hugo Chávez får som han vill kan det bli så. Lagom till K 2007 har nämligen utlyst ”den petrokemiska revolutionen”.
Men Hugo Chavéz regim vill inte att oljan ska användas för att berika multinationella oljebolag. Den ska istället användas för att industrialisera det annars ganska fattiga landet. Och det är här plastproduktionen kommer in.
För bara några veckor sedan utropade nämligen Chavez ”den petrokemiska revolutionen”, som inte är något annat är ett ytterst ambitiöst utbyggnadsprogram av landets petrokemiska industri. Idag förädlas nämligen bara tio procent av den olja som utvinns i landet.
Nya investeringar
Det statliga petrokemibolaget Pequiven har inte mindre än 20 miljarder dollar till sitt förfogande för att de närmaste sex åren bygga sex nya petrokemiska komplex i världsklass och rusta upp de tre idag befintliga komplexen. Det innebär att man ska gå från en sammanlagd petrokemisk produktion idag på 11 miljoner ton per år till 32-36 miljoner ton 2013. Det innebär att 30 nya projekt ska byggas och antalet sysselsatta inom den petrokemiska industrin ska öka från dagens 700 000 till 760 000 personer.
På plastsidan betyder det här att dagens blygsamma plastproduktion på 630 000 ton per år ska utökas med 5,6 miljoner ton. Det innebär en fördubbling av hela plastproduktionen i Latinamerika. Pequivens koncernchef Francisco Toro gör heller ingen hemlighet av att efter 2013 kommer ett andra utbyggnadssteg som lär vara väl så omfattande som det första.
Går allt enligt planerna ska Pequiven 2013 ha en produktionskapacitet på 1,4 miljon ton HDPE, 787 000 ton LLDPE, 818 000 ton LDPE, 1,395 miljon ton PP, 590 000 ton PVC, 920 000 ton PET och 300 000 ton PS.
Hjälp utifrån
Det är också den petrokemiska revolutionen som gjort att Pequiven finns på årets K-mässa. För att klara den ambitiösa utbyggnaden måste Pequiven och Venezuela ta hjälp utifrån. Francisco Toro har ingenting emot att gå in i joint venture-projekt med bolag från väst och då gärna Europa. Mot amerikanska bolag finns däremot stor misstänksamhet. Ett av de bolag som man redan har lierat sig med är för övrigt Braskem från Brasilien.
Ett annat skäl till att man finns med här i Düsseldorf är att en del av satsningen är också att locka till sig företag som vill förädla plasten vidare i Venezuela. En del i Chavéz revolution är nämligen att bygga ut industrin längs floden Orinoco, faktiskt med Rhen som förebild, och då behövs hugade intressenter från när och fjärran.
För Francisco Toro är det ingen tvekan om att Venezuela kommer att genomföra sin petrokemiska revolution. Om det finns intresserade utländska företag som vill hjälpa till.
– Venezuela är idag en av världens snabbast växande ekonomier. Vi har råvarorna, vi har finanserna men vi har än så länge brist på utbildad arbetskraft.
Hugo Chávez har utropat ”den petrokemiska revolutionen”, som bland annat innebär en kraftig utbyggnad av Venezuelas plastproduktion. Foto: Agência Brasil
Pequivens koncernchef Francisco Toro ska på sikt bli en av världens ledande plastproducenter.
El Tablazo är ett av de petrokemiska komplex som nu ska byggas ut för att bland annat producera polyolefiner.