23948sdkhjf

”Genombrott för metallersättning”

– Ett verkligt genombrott när det gäller metallersättning! Franska Rhodia skrädde inte på orden när de på lördagen presenterade en ny generation polyamider baserad på PA6.6-teknologi.
– För första gången kan vi nu på allvar ta upp kampen med metallerna under huven, förklarade Rhodias marknadschef Vincent Lajotte.
Rhodia, som är världens tredje största tillverkare av konstruktionsplaster och nummer två på PA6.6, satsar på att vara en ledande leverantör till bilindustrin.
I ett utspel på K-mässan lovar Rhodia att man kan sänka utsläppen av koldioxid med mer än 20 gram per kilometer med hjälp av bolagets olika tekniska lösningar. Bland annat har Rhodia utvecklat en kiseldioxid för användning i bildäck som ska minska rullmotståndet med upp till 25 procent, eller fem procent mindre utsläpp. Skulle biltillverkarna ersätta metaller där så är möjligt med Rhodia-material, skulle vikten minska med tio procent, vilket innebär 10 gram mindre utsläpp av CO2. Ge sedan bilarna lägre luftmotstånd med hjälp av exteriöra plastdetaljer så minskar utsläppen med ytterligare fem procent.

Under huven
En viktig komponent i detta resonemang är dock att det finns plaster som kan ersätta tyngre metaller i krävande applikationer under huven. Enligt Rhodia är den nya PA6.6-teknologin, på marknadsspråk kallad Technyl Star AFX, en sådan.
Framför allt har den nya PA6.6-familjen två egenskaper som bör tilltala bilindustrin: Utomordentligt goda flytegenskaper och mycket god temperaturtålighet. Enligt Vincent Lajotte innebär de kraftig förbättrade flytegenskaperna att man kan armera med upp till 60 procent utan att processegenskaperna blir sämre än för konventionell PA6.6. Formfyllnaden uppges vara 50 procent bättre än för standard PA6.6. Förutom att materialet i sig har god styvhet kan den egenskapen förbättras upp mot metallnivå genom möjligheten att armera med exempelvis glasfiber.
Några uppgifter om temperaturtålighet har Rhodia ännu inte släppt mer än att den är förbättrad jämfört med standard PA6.6.

– Tack vare de goda processegenskaperna som ger snabba cykeltider och stor designfrihet tror vi att Technyl Star AFX kommer att bli en föregångare vad gäller högfyllda polyamider, konstaterade Vincent Lajotte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064