23948sdkhjf

Båtboomen håller i sig

Försäljning av båtar går fortsatt bra på den inhemska marknaden såväl som på exportsidan. Båtindustrin, som är en stor konsument av plast, verkar dessutom uppleva en trend mot allt större båtar.
I en artikel i Båtbranschens affärstidning har man frågat runt hos företag som säljer och tillverkar fritidsbåtar och marinprodukter. Flera tillverkare har haft problem med att hänga med och har fått utöka sin produktionskapacitet. De flesta upplever att större modeller säljer bättre och att exporten ökar. Men det är inte bara större båtar med motor som säljer, även segelbåtarna har dragits med i boomen.
Förra året såldes, enligt siffror från Sjöfartsverket och båtbranschen, 20 000 båtar i Sverige. Sammanlagt finns det ungefär 750 000 fritidsbåtar, de flesta motorbåtar, runtom i landet. Värdet på båtproduktionen låg under 2006 på mellan 2,5 och 3 miljarder kronor, i båtar räknat omkring 12 000 stycken.
Exporten uppgick under 2006 till 1,5 miljarder och var nästan lika stor som importen. Viktigaste marknaderna är Norge, England och Tyskland.

Bildtext: Trenden inom båtbranschen är en ökad inhemsk försäljning av större båtar och en ökad export. Foto: Rydsbåtar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078