23948sdkhjf

Patagonia prisat för återvinning

Patagonia har fått Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2007 för deras helhetssyn och ambitioner att använda återvunnen råvara till sina kläder.
Sedan 1993 har Patagonia tillverkat fleece från återvunna PET-flaskor. Nu har man tagit ytterligare ett steg genom att införa ett återtagningssystem för vissa av sina kläder, rapporterar Plastinformationsrådets nyhetsbrev Plastinformation. De kläder som samlas in återvinns till nya textilier för Patagonias sportkläder.
De textilier som idag omfattas av insamlingssystemet är dels fleece och vissa underkläder som tillverkas av polyester (en plast), dels vissa bomullströjor. Polyesterkläderna skickas till Japan där de på kemisk väg återvinns till nya fibrer. Bomullsfibrerna återvinns däremot på mekanisk väg i Italien.
Enligt företaget resulterar återvinningen av polyesterfibrer i en energibesparing på 76 procent och en reducering av koldioxidutsläppen med 71 procent.
Patagonia har också antagit det ambitiösa målet att 2010 vara det första företaget där alla produkter är gjorda av återvunnet material. Med Inspirationspriset vill Återvinningsindustrierna uppmärksamma Patagonias arbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078