23948sdkhjf

Nya metoder ger ökad kunskap om plaströk

Genom nyutvecklade provtagningsmetoder har Jakob Dahlin, doktorand vid institutionen för analytisk kemi och avdelningen för arbetsmiljökemi vid Stockholms universitet, försökt ta reda på innehållet i plaströk.
Jakob Dahlin presenterar i en avhandling ny metodik för luftprovtagning av bland annat isocyanater och anhydrider. Dessa är reaktiva ämnen som bildas när man tillverkar och hettar upp exempelvis polyuretan och epoxiplast vid bearbetning.
I ett pressmeddelande säger Jakob Dahlin att forskningen har visat att upphettning av polyuretan ger upphov till isocyanater som sätter sig på små partiklar, som i sin tur kan nå lungornas alveoler.
Den nya metoden gör att man kan studera hur ämnena fördelar sig mellan gaser och olika stora partiklar i luften. Är partiklarna små kan de tränga ner djupt i luftvägarna och orsaka luftvägsproblem och astma.
Metoden kan samtidigt registrera flera olika ämnen i ett luftprov. Något som gör det snabbare att ta reda på vad en arbetare exponeras för. Förhoppningen är att den nyutvecklade provtagaren ska fungera som ett hjälpmedel för att kartlägga samband mellan exponering och sjukdom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063