23948sdkhjf

Livsmedel skyddas med bioplast

En svensk forskare har studerat hur bioplast ska fungera bättre som fuktspärr i livsmedelsförpackningar. Det är doktoranden Maria Petersson har tittat på hur man med hjälp av bioplaster kan förbättra filmer och beläggningar som används i förpackningar.
I en aktuell doktorsavhandling visar Maria Petersson hur bioplasten kan användas som skyddande barriär på ytan av eller inuti ett livsmedel.
Svårigheten med bioplast är att den är känslig för fukt. Maria Petersson säger i ett pressmeddelande att problemet går att lösa genom att blanda biologiskt nedbrytbara molekyler som har olika förmåga att hålla kvar vatten och utnyttja de positiva egenskaperna hos de olika komponenterna.
Maria Petersson är den förste industridoktoranden som disputerar från forskarskolan ”Ytkemi för plast- och kemiindustrin”, YPK, som är ett samarbetsprojekt mellan KK-stiftelsen, 10 företag och två högskolor. Projektet startade 2005 och doktoranderna är anställda av företag i plast- och kemibranschen. Forskningen har skett i ett samarbete mellan Chalmers, SIK och SCA Hygiene Products.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063