23948sdkhjf

Forskare blåser plastfilm av potatis

Forskare vid Chalmers har utvecklat en potatisstärkelse som kan användas till att göra miljövänlig plast. Stärkelsen kan dessutom användas i befintliga utrustningar för filmblåsning.
I samarbete med Lyckeby stärkelse har Mats Thunwall, doktorand vid institutionen för Material och tillverkningsteknik på Chalmers, hittat en modifierad potatisstärkelse med låg molekylvikt och fuktkänslighet. Blandningen består till 75 procent av stärkelse, 16 procent glycerol och nio procent vatten och har egenskaper som gör den lätt att bearbeta.
Mats Thunwall säger i en intervju med Ny Teknik att man kan blåsa filmer av stärkelsen med samma utrustning som många små och medelstora företag i dag använder för att blåsa vanlig plast. Metoden är patentsökt och man söker efter lämpliga användningsområden.
Något som kan vara en nackdel är att materialet är känsligt för fukt. Men tänkbara produkter kan vara tvättpåsar som löser upp sig själva eller som ersättning för några av skikten i livsmedelsförpackningar då materialet är lufttätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078