Bayer positionerar sig inför framtiden
Med hjälp av ny teknik ska Bayer MaterialScience reducera sin lösningsmedelsförbrukning med 80 procent jämfört med konventionell teknik för framställning av TDI. Energiförbrukningen ska halveras. 2010 ska den första produktionsanläggningen stå klar. Platsen är Shanghai.
2004 byggde BMS en pilotanläggning för att utföra fosgeniseringen i gasfas i sista reaktorsteget istället för i flytande fas, som tidigare. Tekniken används vid framställning av såväl polykarbonat som polyuretan. Anläggningen ligger i Bayer Chemical Park i tyska Dormagen och har en kapacitet på 30,000 årston. Idag används 10,000 årston av dessa.
Projektet har varit så lyckat att Bayers samtliga nya anläggningar för framställning av toluen diisocyanat (TDI) kommer att utrustas med den nya tekniken. Beslut om uppförandet av den första riktigt stora produktionsanläggningen har även tagits. Platsen man valt är Shanghai. Här kommer en anläggning med en årlig kapacitet på 300,000 ton att stå klar 2010.
-Investeringen är en del i vårt långsiktiga investeringsprogram att expandera vår globala TDI kapacitet i linje med tillväxten på marknaden, sa Peter Vanacker chef för Bayer MaterialScience polyuretanverksamhet vid en presskonferens i Dormagen i slutet av maj.
Den nya tekniken ger en besparing på cirka 80 procent lösningsmedel. Energiförbrukningen är mellan 40 till 60 procent lägre. En annan besparing - till följd av den reducerade uppehållstiden av reaktionsämnena i anläggningen - är att storleken på anläggningen kan reduceras betydligt jämfört med en konventionell fabrik med samma kapacitet. BMS fosgenisering har stor betydelse för tillverkning av TDI.
Tekniken spelar även en nyckelroll vid framställning av metyldifenyl diisocyanat (MDI). Den nya gasfas fosgeniseringstekniken kommer även att implementeras i den nya MDI-anläggning på 350 000 ton per år som också ska byggas i Shanghai. Anläggningen beräknas bli världens största när den står klar 2008.
Bayer MaterialScience tillverkar flera av ursprungsmaterialen som används för tillverkning av polyuretaner som polykarbonater. Till exempel är de världens näst största tillverkare av klor. Klor används i fosgeniseringsreaktionerna för såväl polykarbonat som isocyanaterna TDI och MDI.
Tillsammans med Bayer Technology Services, UhdeNora och DeNora North America har BMS utvecklat ett tillvägagångssätt för elektrolytisk återanvändning av klor från saltsyran som skapas som biprodukt vid tillverkning av isocyanat. Genom att använda en syre-depolariserings-katodteknik, introduceras syret i katoden i gasform enligt samma princip som i en bränslecellprocess. Energiåtgången är 30 procent lägre jämfört med konventionella tillvägagångssätt, enligt Bayer.
Tekniken har analyserats under flera år vid Bayers produktionsanläggning i tyska Brunsbüttel, med en årlig kapacitet på 20,000 ton. Nu planerar BMS i samarbete med Bayer Technology Services med flera partners att bygga en produktionsanläggning med en årlig kapacitet på 215,000 ton vid anläggningen i Shanghai.
I samband med uppförandena enligt ovan kommer ytterligare produktionsanläggningar för tillverkning av adibatisk anilin, HDI med flera material att uppföras på Bayers förläggning i Shanghai.
Bildtext: Bayer MaterialScience pilotanläggning i Dormagen för framställning av TDI genom gasfas fosgenisering.