23948sdkhjf

Färre svenska industrijobb trots högtryck i ekonomin

Tusentals jobb försvann i fjol vid våra svenska storbolag, trots högtrycket i ekonomin. Det visar en kartläggning som TT utfört. Utomlands expanderar storbolagen däremot kraftigt.
Jobbtillväxten i Sverige har efter några tröga år äntligen börjat ta fart på allvar. Det vittnar siffror från såväl Statistiska centralbyrån (SCB), Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) och Konjunkturinstitutet (KI) om enligt Nerikes Allehanda.
I fjol steg sysselsättningen med nästan två procent vilket är den snabbaste ökningen på fem år. I år och nästa år beräknas antalet sysselsatta öka med nästan 150 000 personer. Men enligt TT:s sammanställning av antalet anställda i 22 av de personalmässigt största företagen i Sverige det är inte i storbolagen som de nya jobben skapas.
Företag som Volvo, Volvo Personvagnar och Ericsson står för större delen av minskningen, skriver man. Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén kommenterar:
- Jobben kommer framför allt i tjänstebranscher, som uppdragsverksamhet och konsulter. Inom byggbranschen ökar sysselsättningen också snabbt, liksom IT-branschen, säger han.
Enligt Nerikes Allehanda räknar Mats Dillén med en fortsatt ganska svag utveckling för industrijobben. Han påpekar dock att industriföretagen inte minskat sin produktion. Den har istället ökat kraftigt under de senaste 15 åren. Hans förklaring till varför jobben ändå inte ökat är att produktiviteten har stigit.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093