23948sdkhjf

Potatis kan ersätta cellplast

Vid KTH i Stockholm har ett alternativ till cellplast utvecklats. Det består av nanofibrer av cellulosa, som kan användas för att armera skumplast tillverkad av potatisstärkelse.
Lätt förenklat blandas potatisstärkelsen med nanofibrerna, man rör om och frystorkar blandningen.

Det är tidningen Ny teknik som berättar om den här
upptäckten, som har gjorts av Anna Svagan, doktorand vid avdelningen
för biokompositer på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Hon har forskat
kring miljövänliga alternativ till cellplast (EPS).

I dag finns det alternativ till den oljebaserade
cellplasten, i form av chips av skummat papper eller rena
stärkelseskum. Dessa material är dock sköra och brister lätt.

Anna Svagan har lyckats blanda stärkelse från svensk
potatis med tillräckligt tunna nanofibrer, något som man löste tekniskt
efter samarbete med kollegan Marielle Henriksson och
forskningsinstitutet STFI-Packforsk.

Man lyckades frilägga fibrerna och när blandningen
kyls i 80 minusgrader bildas ett fast skum. Nanofibrerna fungerar som
armering i materialets cellväggar. Enligt gjorda mätningar blev
stärkelseskummet dubbelt så starkt tack vare nanofibrerna.

– Vårt mål är att få fram ett miljövänligt material
som är bättre än frigolit, säger Anna Svagan. Men redan i dag har det
miljövänliga skummet många möjliga användningsområden. Det kan användas
i allt från förpackningar till husisolering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094