Sinf:s vd - En kvinna som älskar kontraster
Hej Sanna, vem är du?
– Jag är en friluftsmänniska. Det är även min man och våra två barn på 18 och 25 år. Vi gillar att vistas i skogen, ofta i anslutning till vår gård utanför Vårgårda och jag tycker om att åka skidor och bada i sjön.
– I mitt arbete är jag utåtriktad, hemma tankar jag energi av lugnet och ensamheten. Jag tycker mycket om kontraster. Att kastas mellan extremer utvecklar vilket är kul.
Vad känner få till om dig Sanna?
– Möjligen att jag hjälper flyktingar att integreras och så kör jag grävmaskin. Vi har en egen maskin, nu på 13 ton, vilket är lite för stort för trädgården, säger hon och skrattar.
– Grävmaskinen är annars trädgårdens bästa vän, med den rensar jag ogräset från gårdsplanen på 30 minuter i stället för på två veckor men vi behöver justera till en mindre modell, runt 3 ton är lagom.
– På sommaren brukar jag ha något kreativt grävprojekt. Det är kul och totalt annorlunda än mitt jobb. En härlig kontrast!
Hur har plastindustrin ändrats under dina år som vd?
-Innan jag tillträdde som vd för Sinf, tänkte jag att plastindustrin inte var så miljöriktig men oj så fel jag hade. Det finns en enorm kompetens och bra mind-set vilket ger stora tillväxtmöjligheter framåt.
– Robotiseringen har ökat och utrustningen har blivit mer energisnål de senaste åren, men utmaningen är att investeringarna är dyra. Det skulle behövas bättre sätt att få kapitaltillskott, vilket skulle gynna miljön, öka effektiviteten och skapa fler jobb.
Hon tycker att projektet Svensk Plast är ett bra och viktigt initiativ där man samlat branschen för att sprida kunskap på ett humoristiskt och enkelt sätt.
Det finns en enorm kompetens inom svensk plastindustri.
Politiker för en dag. Vad skulle du ändra på?
– Jag skulle förändra betaltiderna. Det är nödvändigt att företagen får tillgång till sina egna pengar inom 30 dagar. Det skulle underlätta för varje företag att kunna göra sina investeringar.
– Jag skulle också föra in mer kapital för robotisering och AI-användning samt finna ett för företagen kostnadsneutralt sätt att investera och öka kompetensen. Med ökad kompetens skulle teknikinvesteringar ge en bättre effektivitet och högre lönsamhet. Idag ägarskiftar många ägare dessutom sina företag för sent, vilket ger dem problem och sämre lönsamhet. Ägarskiften skulle med ökad kunskap kunna göras smartare, speciellt i familjeföretag, där finns en stor möjlighet till tillväxt.
Hur få fler kvinnor att ta steget upp i hierarkin?
– Det behövs mer trygghet för att få tjejer att våga ta plats. Tjejer är exempelvis ofta självkritiska, det kan bli tufft i en traditionell industrimiljö. Slutar vi blunda för att vi är olika, fångar upp och bekräftar, kan det bli snabb utväxling.
– Mentorskap brukar vara bra om man blir den första eller en av få tjejer på arbetsplatsen. Någon trygg senior person att bolla med när man känner sig lite annorlunda är vitalt.
Avslutningsvis säger hon att hela branschen borde synliggöra sig själv bättre.
– Det finns mycket som är modernt inom industrin, men vi visar upp för lite av det.
Artikeln är en del av vårt tema om Nyfiken på.