23948sdkhjf

Stängda dörrar gynnar ingen

Det finns de som anser att Europa måste bli mindre beroende av kinesisk teknologi. I en intervju med Financial Times gav Danmarks statsminister Mette Fredriksen, för en tid sedan uttryck för detta. Hon är nog inte ensam om att tycka det. Att investera i mer inhemsk teknologi är bra, men det får inte betyda att vi stänger dörren för handel mot Kina.

Konkurrens är viktigt. Om man inte utsätter sin verksamhet för konkurrens eller om Europa inte konkurrensutsätter sina verksamheter med länder utanför EU är risken stor att effektiviteten och tillväxten med tiden minskar. Att vara konkurrensutsatt gör att man tvingas stå på tå. Det är då man förändrar och förbättrar. Det är det som kinesiska företag gör. De står hela tiden på tå, jagar och gör. Därför måste europeiska företag vässa sig för att hänga med och inte omkörda. Men inför inte tullar.

Att vara konkurrensutsatt gör att man tvingas stå på tå.

Att stoppa importen av bilar, robotar, maskiner eller för den delen billiga varor genom tullar är inte vägen fram. Jag förstår att det är stressande för Europa att importen från Kina ökat i takt med att USA försvårat sin handelsrelation med Kina. Men Europa har haft och har en frihandel. Den ska vi värna om.

För drygt 20 år sedan tog Kina på sig rollen som världens fabrik. Landet ville då även bli världens hjärna, vilket det inte lyckades med då. Men vi ser allt mer av den varan idag.

Ja, EU vill minska beroendet av Kina. Men jag väljer att citera Kinaexperten Frédéric Cho, tillika vice ordförande i Sweden-China Trade Council som menar att vi istället för att ställa oss frågan; var kan vi samarbeta med Kina, ska ställa oss frågan; var kan vi inte samarbeta med Kina? Kina är dominant inom många området, så att tro att vi kan klara vår framtida utveckling och omställning utan Kina, genom upprättandet av handelstullar är i min värld orealistiskt.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079