23948sdkhjf

Sverige halkar efter trots rekordhögt antal installationer

Under 2023 nådde antalet nya robotinstallationer i Sverige ett rekordhögt antal med 1 849 nya robotinstallationer.

Förra året slog antalet robotinstallationer rekord i Sverige. Ökningen var 13 procent jämfört med föregående år, det visar statistik från International Federation of Robotics, IFR. Totalt beräknas nu antalet operativa robotar i svensk industri uppgå till cirka 17 436 enheter. Men trots de lovande siffrorna halkar Sverige efter i att automatisera sin produktion.

Tidigare uppges Sverige ha haft en ledande position gällande robottäthet i den allmänna tillverkningsindustrin i Europa. Enligt statistik är det nu Danmark som har intagit första platsen och Sverige har fallit ner till en femteplats. 

Statistiken i rapporten belyser att nedgången kan påverka Sveriges förmåga att konkurrera effektivt inom tillverkningssektorn och understryker behovet av ökade investeringar i automation och teknologisk innovation.

Fordonsindustrin och dess underleverantörer stod för den största ökningen, med hela 440 nya installationer. Det innebär att fordonssektorn har gått om metallindustrin som den största användaren av robotteknik, där installationerna minskade med 25 procent till 428 enheter. 

Plast- och gummiindustrin hade också en nedgång med 233 nya installationer, en minskning med sju procent. Majoriteten av robotinstallationerna under året skedde inom hantering  och maskinbetjäning följt av svetsapplikationer.

Trots en förväntad nedgång i efterfrågan på robotar under 2024, förutspås en återhämtning och en måttlig tillväxt i efterföljande år. Det beräknas att Sveriges BNP kommer att växa med 0,6 procent under 2024 och accelerera till 2,6 procent år 2025. Investeringar inom fordonsindustrin, som tillkännagivits för 2024 och 2025, väntas bidra till denna tillväxt.

Sverige förväntas inom några år nå en årlig volym på runt 2 000 nya robotinstallationer, då fler små och medelstora företag (SME) satsar på automation till följd av sjunkande kostnader för robotteknik, tillägger den svenska robotorganisationen Swira.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.422