23948sdkhjf

Italiens polymerindustri känner tydlig inbromsning

Italienska plast- och gummiföretag uttrycker en oro för sin bransch.

De är mycket försiktiga med att uttrycka förväntningar för de kommande månaderna mot bakgrund av den negativa trenden i makroekonomiska indikatorer, turbulens på marknaderna och oförutsedda händelser som kan påverka hela industrisektorn, särskilt de som rör framsteg mot energiomställning.

Statistik från ISTAT, Italiens nationella statistikinstitut, gällande landets utrikeshandel med maskiner, utrustning och formverktyg för plast och gummi bekräftar företagens oro. Statistiken visar på en progressiv nedgång i handeln i båda riktningarna för första halvåret 2024 jämfört med samma period 2023.

Enligt analyser genomförda på uppdrag av branschorganisationen Amaplast, är det tydligt att importen var lägre under de första månaderna av 2024 jämfört med samma period 2023. Detta tolkas som ett symptom av lägre investeringsbenägenhet i en kontext av nedgång i ekonomin generellt och i industrisektorn specifikt. Perioden avslutades med en nedgång på 12 procentenheter till ett värde av 483 miljoner euro (5,3 miljarder kronor), där importen minskade märkbart från Tyskland, Kina, Österrike.

Första halvåret 2024 avslutades än dock med en export som fortfarande låg i det positiva intervallet (+2,5 % till 1,73 miljarder euro) men visade en avtagande trend på grund av lägre efterfrågan på ett antal olika typer av maskiner och formverktyg.

Exporten till Tyskland, Italiens historiskt största partner för italienska tillverkare, som för närvarande brottas med en ogynnsam ekonomi och en komplicerad politisk situation, har varit ganska svag samt att exporten till USA (näst största destinationsmarknad), har avtagit något, skriver branschorganisationen Amaplast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079