23948sdkhjf

Polykemi och Sysav i samarbete kring koldioxidinfångning

En avsiktsförklaring har undertecknats mellan Polykemi och Sydskånes avfallsaktiebolag, Sysav, kring framtida förvärv av negativa utsläppsverifikat från Sysavs planerade CCUS-anläggning i Malmö.

Avtalet innebär att Polykemi kommer kunna kompensera för utsläpp som är svåra att eliminera på andra sätt.

Sysav planerar att införa CCUS-teknik (Carbon Capture, Utilisation and Storage) vid avfallskraftvärmeverket i Malmö. Målsättningen är att ha en anläggning på plats år 2030. 

I drift förväntas anläggningen kunna fånga upp cirka 400 000 ton koldioxid årligen, skriver parterna i ett gemensamt pressmeddelande.

När CCUS-anläggningen är på plats förväntas den spela en regional nyckelroll i att erbjuda klimatbesparande lösningar till kommuner, företag och organisationer som är angelägna om att minska sin klimatpåverkan. Sysavs mål är att fatta investeringsbeslut för fullskalig anläggning 2027.

Fakta CCUS

CCUS, Carbon Capture Utilisation and Storage, innebär att koldioxid fångas in och görs till flytande form med hjälp av tryck och låg temperatur. Därefter kan den antigen lagras säkert i berggrunden under mark och havsbotten eller användas som råvara i andra processer, till exempel bränsle.

När koldioxid av biogent ursprung lagras permanent uppstår minusutsläpp (permanent removals på engelska) som kan användas av aktörer som önskar motverka emissioner som inte kan minskas på annat sätt eller till rimlig kostnad, för att nå netto-noll-utsläpp – Net Zero. En marknad för CDR-certifikat, Carbon Dioxide Removal, håller på att växa fram.

Källa: Sysav.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097