23948sdkhjf

Robot för automatisk rengöring av verktygsytor

Systemet är redan tillgängligt i Norden, men då försäljningsrepresentant saknas här, sker försäljningen via bolaget i Tyskland. Det säger Martin Frohn, teknisk försäljningschef vid ACP Systems AG, till Plastforum.

Tyska ACP Systems AG, icke att förväxla med det svenska företaget med samma namn, har utvecklat en teknik för in-line rengöring av komponenter och verktyg.

I den nya processen, QuattroClean, används flytande, återvunna koldioxidgranulat som rengöringsmedel. Dessa matas genom ett specialdesignat munstycke och via tryckluft sprayas på ytan som ska rengöras. Till skillnad från konventionell torrisblästring, uppnås en helt automatiserad och oavbruten rengörings- eller gradningsprocess.

Den nya rengöringsprocessen tar effektivt bort partiklar och filmföroreningar från nästan alla material och materialkombinationer. Med hjälp av rengöringsgranulat gjorda av återvunnen flytande koldioxid rengörs hela ytor eller utvalda områden. Användningsområdena sträcker sig från ytbehandling och borttagning av svetsfogar till finslipning av medicinska instrument och komponenter med hög kvalitet.

Vätskan tillförs QuattroClean-systemet från en cylinder eller tank. En specialbyggd enhet integrerad i systemet komprimerar flytande koldioxid till fina rengöringsgranuler. Detta är en avgörande skillnad jämfört med konventionell torrisrengöring, där torrisgranulat eller -block produceras externt och införlivas i rengöringssystemet.

Så funkar det: Partiklarna som genereras av kompressionsenheten accelereras med tryckluft och projiceras genom ett munstycke på ytan som ska rengöras. Den komprimerade luftstrålen som innehåller granulerna har en temperatur på cirka -78 °C. När den når ytan uppstår fyra effekter. Den termiska effekten orsakar plötslig lokal avkylning och de olika expansionskoefficienterna mellan substratet och föroreningarna orsakar sprickbildning i det senare. Den mekaniska effekten på grund av momentum-överföringen gör att föroreningarna lossnar.

Processen har en stor flexibilitet vilket gör den väldigt mångsidig. Till exempel kan ytorna på olika delar rengöras selektivt och automatiskt aktiveras före limning. Detsamma gäller när olika material som metall och plast, metall och trä eller olika plaster permanent ska sammanfogas.

Processen erbjuder fördelar jämfört med andra metoder, som atmosfärisk plasma och laser. Om det är nödvändigt att ta bort limrester efter limning, gör den nya processen detta också snabbt.

Källa: 

acp systems AG - technology leader in advanced clean production

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078