23948sdkhjf

Åk på träningsläger

Sommarens lediga dagar är över för mig och många andra. Hösten och årets andra hälft har så smått börjat göra sig gällande med allt vad det innebär i form av bland annat mässor och möten. Dessvärre har dessa mänskliga möten blivit allt färre, de har i viss mån rationaliserats bort, både i yrkeslivet och i det offentliga rummet. Ibland självvalt, ibland inte. 

Frågan är vad det gör med oss, över tid, när vi inte behöver mötas eller knappt prata i telefon. Det räcker ju att skicka ett sms eller e-post. Smidigt och effektivt, det tycker även jag då och då, men ju längre tid det går mellan det där mötet eller samtalet desto större blir risken att mötet fortsatt väljs bort då ovanan gjort att det kan kännas obekvämt och nästan lite otäckt.

Samtal och fysiska möten har i viss mån rationaliserats bort.

Märk väl att detta inte bara är knutet till yrkeslivet. Det har även blivit svårare att smygträna på att samtala med okända i det offentliga rummet. Allt fler kassörskor, växeltelefonister och servitörer är idag bortrationaliserade. Fullt ut har de ännu inte ersatts av robotar, i stället är det vi (du och jag) som fått uppgiften att via appar eller “blippande” handtag köpa vår mat, våra möbler etc. Artificiella röster svarar när vi ringer en växel eller kundtjänst. Alternativt är det knapptryckningar som gäller. Det har även blivit allt vanligare att servitören på restaurangen eller baren, ersatts av en app i vilken du i tysthet ska beställa din mat och dryck, när du sitter ner på din anvisade plats.

Vad vill jag då säga med detta – jo passa nu på att åka på träningsläger, mässa menar jag. Samtala, utbyt meningar och bygg fysiska kontaktnät, nu när höstens alla mässor står för dörren. Kanske kommer även vi att höras på telefon, eller än bättre träffas på riktigt innan 2024 övergår till 2025.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063