Mycket måste ändras om plast från sjukvården ska kunna återvinnas
Det skriver forskare från Chalmers universitet, som säger sig ha funnit sätt på hur blandat avfall från sjukvården kan återvinnas på ett säkert och effektivt sätt. Tekniken kallas för termokemisk återvinning och bygger på ångkrackning, där materialet hettas upp och omvandlas till kemiska byggstenar, som sedan kan användas vid tillverkning av ny plast.
För att testa tekniken i skarpt läge har forskarna genomfört två olika projekt parallellt i en testanläggning i Chalmers kraftcentral. I den ena projektet har några olika produkttyper, som munskydd och plasthandskar, gått igenom processen. I det andra skapades en blandning som motsvarar den genomsnittliga sammansättningen av sjukhusavfall från regionens sjukhus. Blandningen innehöll ett tiotal olika plastmaterial, samt cellulosa.
Resultaten har enligt forskargruppen, genomgående varit positiva i båda projekten.
För att kunna skala upp metoden behöves nya materialflöden och fungerande affärsmodeller skapas, i samarbete mellan sjukvårds- och återvinningssektorerna. Även lagar och regler på olika nivåer kan behöva förändras för att termokemisk återvinning ska kunna få genomslag i samhället.
– Vissa politiska beslut skulle också höja plastavfallets värde som råvara i nyproduktion, och öka chanserna för att skapa en fungerade cirkulär affärsmodell runt den här sortens återvinning. Till exempel skulle ett krav på koldioxidavskiljning, vid förbränning av plast, skapa incitament för att i stället satsa på mer energisnåla alternativa tekniker som vår, säger Martin Seemann, docent på avdelningen för energiteknik, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers.
Chalmersforskarna har samarbetat med bland annat Borealis i Stenungsund, under utvecklingen av tekniken.