Hexpol investerar i devulkanisering: En cirkulär framtidssatsning
Hexpolkoncernens affärsområde Rubber Compounding meddelar att det planerar att investera i en devulkaniseringslinje i Europa. Med denna kommer företaget att kunna erbjuda mekanisk devulkanisering av gummi internt.
Affärsområdet har sedan många år strävat efter att kunna använda vulkat avfall, vilket är en oundviklig biprodukt vid tillverkning av gummidelar. För att inte skicka gummiavfallet till deponi har det i vissa fall malts och återanvändes, främst som fyllmedel i applikationer av låg kvalitet.
Nu ska det bli ändring på det. Med devulkanisering bryter man upp svavelbindningarna med hjälp av mikrovågor, kemisk behandling eller med pyrolys, för att utan närvaro av syre förånga gummit och få ut oljor och kimrök, var för sig. Tekniken erbjuder med andra ord en möjlighet att hålla dessa värdefulla ingredienser i omlopp, minska efterfrågan på jungfruliga material och därmed minska mängden oanvänt skrot.
– Hexpols mål är att upparbeta vulkaniserat gummi från industriavfall (PIR) och återanvända det för typiska gummiapplikationer inom fordons- eller bygg- och byggnadsindustrin, uppger Carsten Rüter, vd för Hexpol Rubber Compounding Europa och Asien.
Vid devulkaniseringsprocessen tillföra inga ytterligare kemikalier. Processen involverar enbart användningen av mekaniska krafter som skjuvning, kompression och temperatur för att bryta ned tvärbindningsbindningarna i det vulkade gummit med hjälp av en speciell extruder.
Investeringen kommer att göra det möjligt för Hexpol Compounding i Europa att producera flera tusen ton kompound med innehåll av devulkaniserat gummi per år.
När extruderingslinjen väl är på plats vid affärsområdets anläggning i Tjeckien, under slutet av 2024, kommer Hexpol Compounding att erbjuda sina kunder en mängd olika kompound med återvunnet innehåll. Tillika kommer företagets kunder ges möjlighet att samla in och sortera sina produktionsbiprodukter, tills Hexpol sedan omvandlar dem till devulkaniserade råvaror igen.